Агенция за недвижими Теменуга

Продажба и отдаване под наем на жилища, апартаменти, парцели, земеделски земи и други имоти в София и България

Качествени жилища на добри цени са дефицитни

Покупките с цел отдаване под наем се увеличават, твърдят от компанията за имоти "Адрес"

Динамичният имотен пазар води до ускорено сключване на сделки и бързо изчерпване на търсените жилища. Това сочи доклад за последното тримесечие, изготвен от компанията за имоти "Адрес".

Най-желани са имоти в центъра на София, а водещ фактор при избора е качеството на строителството. Цените на жилища в предпочитаните локации са нараснали с 6-7% в сравнение с година по-рано, като тенденцията важи не само за столицата, а и за другите големи градове. Компанията отчита ръст на сделките за инвестиции, т.е. с жилища за отдаване под наем, като 20% от всички покупки през последните месеци са били такива. Сделките на зелено държат ниво от 15%.

Бързо се изчерпват качествените имоти

Моментът за сключване на сделки за жилища е подходящ, категорични са от "Адрес". Заради бързото изчерпване на желаните жилища и недотам бързо нарастване на броя на нови имоти експерти съветват купувачите да не обмислят прекалено дълго сделки, за да не изпуснат предложението. Именно преговори за отстъпки и забавяне могат да станат причина с по-бърза реакция друг да купи набелязания имот. В момента 41% от сделките са за имоти, които са били на пазара средно 2 до 5 месеца, следвани от сделки, реализирани за 6 месеца до година - 25%. Тази тенденция следва от бума на сделки за качествени жилища през първите месеци на 2015. Бързото изчерпване на желаните имоти през последните 6-9 месеца е объркало доста купувачи, се посочва в доклада.

От друга страна, в момента се наблюдава нова вълна на строителство - в София са започнати 6 пъти повече нови сгради в сравнение с предходната година. Калоян Богданов, маркетинг мениджър на "Адрес", съветва онези купувачи, които имат възможност да изчакат, да се възползват от появата на нови проекти.

Най-търсени

През последните месеци се търсят големи жилища - около 76% от сделките са за двустайни и тристайни апартаменти. Най-много сделки са сключени на цени между 50 и 70 хил. евро - 30% от всички, в категориите 30 до 50 хил. и 70 до 100 хил. евро са малко по-малко - по около 25% в двата сегмента. Най-предпочитани в София са имотите в центъра, "Младост" и "Люлин" заради добрата транспортни мрежа. Наблюдава се и възраждане на "Лозенец". Средните продажни цени са се повишили, достигайки през юни 720 евро за кв.м. В другите големи градове цените същo се повишават - 695 евро за кв. метър за Варна, 510 евро в Бургас и 505 евро в Пловдив.

С цел отдаване под наем са закупени 20% от всички жилища от март до май. Ниските лихви по депозитите карат все повече хора да избират инвестиция в имот, който след това да отдават под наем. Друг фактор за това е и раздвижването на наемите, особено в София.

 

Наши партньори