Агенция за недвижими Теменуга

Продажба и отдаване под наем на жилища, апартаменти, парцели, земеделски земи и други имоти в София и България

Десетте тайни, които увеличават цената на имотите ви

Ако някога сте се чудили защо еднаквите на пръв поглед имоти се продават на различна цена, някои от предположенията ви вероятно са правилни. Други са ви хрумвали, но едва ли сте очаквали, че имат особено значение.

Ето 10 от доказано работещите предложения, които помагат много за продажба на оптимална пазарна цена.

1. Коректната първоначална оценка

Tя има два елемента – установяването на реална пазарна стойност и определянето на искана сума. При определянето на реалната пазарна цена, много често се прави грешката тя да се формира на база на публикувани цени на сходни имоти в момента.

На този принцип може да се определи ориентировъчна цена, но не и прецизна пазарна оценка. За да се изчисли тя е добре да се знае средната продажбена сума за вече сключени сделки за сходни имоти.

Нужна е и информация за търсенето на такъв тип имоти в определения или подобни райони. За съжаление, предимно професионалистите в бранша я имат.

Всъщност, правилното определяне на цената на имота няма да доведе до по-висока сума по сделката. Тя е по-скоро защитна стъпка, която да предпази продавача от неизгодна сделка.

Парадоксално, но ако първоначално имотът се представи на пазара с много по-висока от реалната му стойност, често крайната сума, която се плаща от купувача, е по-ниска дори от пазарната му оценка.

2 Създайте усещане за свобода и пространство

Няма купувач на апартамент, които да не предпочита да има допълнително свободно пространство, което той или тя да използва по свое усмотрение. Затова, преди оглед – премахнете излишните вещи в гардероби и складови ниши. Останалите, подредете добре, така, че да се създаде усещане едновременно за уют и широта. Естествено, всичко това трябва да е комбинирано и с предварително основно почистване. Помнете – прекрачи ли прага на един имот, купувачът се фокусира главно върху лошите му страни. Не му помагайте в това с пренебрежителна подготовка за оглед.

3

Светлината

Тук спокойно следвайте съвета на Мечо Пух – „колкото повече – толкова повече”. След локацията, доброто осветление (естествена + изкуствена светлина) е почти винаги критерий, който купувачите споменават. Дръпнете пердетата и завесите, почистете прозорците, сменете (ако е нужно) лампионите, сложете по-силни крушки. Ако има нещо, което също пречи на директната слънчева светлина отвън или изкуствената вътре – по възможност, премахнете го. Ако имотът ви изглежда светъл и приветлив, купувачите неминуемо ще го оценят.

4 Не изключвайте брокера

Едно от нещата, което проваля добрата сделка, е работата с неподходящ професионалист. Добрият брокер има изисквания към вас, защото той самият е готов да вложи достатъчно време и усилия в ефективна продажба. Намерете такъв, който познава пазара, точно и ясно може да ви опише текущата ситуация и тенденциите в него. Брокерът, който е внедрява нови технологии в работата си, също е правилен избор, защото той очевидно иска да усъвършенства своите способности и конкурентноспособност.

5 Скрийте домашните обитатели

Ако си мислите, че вашето рошаво кученце ще разтопи сърцето на потенциалния купувач, ще останете разочаровани. Не всеки е любител на домашни любимци. Веднъж прекрачили прага, купувачите няма да са приятно изненадани от пълната купа с кучешка храна, миризмата на котешката тоалетна или котешките косми из целия апартамент. Дори напротив, възможно е у тях ще остане усещането за мръсен имот, който не заслужава исканата цена.

6 Не прекалявайте с ремонта и редекорирането

Малките поправки винаги се отплащат; мащабните – не. Една стая може да бъде освежена с боядисване или просто с подмяна на пердета, дръжки на вратите и т.н. Те не изискват кой знае каква инвестиция. Вашата цел е да вземете най-добрата стойност за това, което имате. Постарайте се да му придадете свеж вид. Един цялостен ремонт ви гарантира солиден разход, но не е задължително купувачът да го оцени на същата стойност, която вие сте платили.

7 Изкарайте своя дом от имота

Едно от най-важните неща за продажба е да „деперсонизирате” къщата си. Колкото повече неща в нея говорят, че това е вашето лично пространство, толкова е по-малък шансът купувачът да си го представи някога като негово такова. Премахнете семейни снимки, сувенири и други предмети, които пазите като спомени от някъде. Помислете дали има към кой да се обърнете и за преразпределение на обзавеждането.

Вашият брокер вероятно може да ви даде съвет, същото би направил и приятел, който се занимава с интериорен дизайн. Той изглежда уютен във вашите очи. Един професионалист ще ви помогне да го направите уютен и за други хора.

8 Кухнята и преди всичко кухнята

Доста често, вие не продавате дома си – продавате кухнята; толкова голяма може да бъде нейната стойност. Това обикновено са инвестиция, от която ще си възвърнете поне 85%. Ремонт за няколко хиляди може да ви предпази от оферта от купувач за 10 000 лева по-малко от исканата цена, когато кухнята е стара и неподдържана.Най-бързите и ефективни начини за промяна в тази част от имота са пребоядисването и подмяна на прекалено стари уреди. Използвайте по-неутрален цвят боя – нека купувачите виждат пред себе си едно бяло платно, на което имат свободата да си представят своите идеи и какви малки промени да направят, за да отговаря на техния стил на живот.

Ако нямате достатъчно финансов ресурс – подменете само един уред с нов от престижна марка. Защо един? Защото този уред веднага ще обърне внимание на купувача и ще му създаде усещането, че и останалите не нито толкова стари, нито толкова евтини.

9 Бъдете готови за оглед

Вашият имот трябва да е в състояние за оглед по всяко време – никога не подценявайте възможността потенциален купувач да прекрачи входа във всеки един момент. Не оставяйте мръсни чинии в кухнята, нито в съдомиялната. Банята и тоалетната трябва да светят от чистота, прах и мъхести топчета не трябва да има в никой ъгъл на стаята. Постоянното почистване може да е досадно, но ще продаде имота.

10 Първото впечатление е единственото впечатление

Независимо колко добре обзаведен е имотът, много често купувачът вече е направил своя извод за него, преди да прекрачи прага. Няма втори шанс за първо впечатление. Важно е да ги посрещнете с топло отношение и уважение.

Да, вие сте от противоположни страни в сделката, но преди да влезете в битка за крайната цена, трябва да сте дали шанс на сделката да се случи.Доста продавачи имат погрешното схващане, че ако използват твърдия си характер още при запознанството с потенциален купувач, това ше им помогне в преговорите.

Всъщност е точно обратното – именно позитивното отношение често е причина един продавач да представи и защити качествата на своя имот, заради които определената за него цена си струва. Доказано е – усмивката продава. Не е нужно да сте професионален търговец, за да се възползвате от този похват и да постигнете крайната си цел – продажба на оптимална пазарна цена.

 

Наши партньори