Агенция за недвижими Теменуга

Продажба и отдаване под наем на жилища, апартаменти, парцели, земеделски земи и други имоти в София и България

5 важни стъпки към мечтаното собствено жилище

1. Бъдете конкретни в изискванията си за имот

Подобна покупка е сериозно и дългосрочно решение и е важно да му се отделите достатъчно време и внимание. Но на първо място трябва предварително да изградите максимално точно и ясно изискване за дома, от който имате нужда. Тази конкретика ще ви помогне по-бързо да сбъднете мечатата си за собствено жилище, т.к. ще улесни работата ви с брокера.

2. Информирайте се обстойно по отделните проблеми

Да бъдем в ерата на информацията има плюсове и минуси. Много информация, да, но и много източници, макар и популярни, не ни предоставят достоверност и актуалност. Важно е да се отсява. Съветваме ви, след като знаете какво желаете за своя дом, да изисквате на първо място от своя избран брокер актуално становище по важните компоненти от покупката. Например, пазарни тенденции на отделните райони, къде и какво ще се строи като инфраструктурни проекти, тенденции при кредитите и т.н. Брокерът ви трябва да знае всичко това, все пак той е вашият експерт и съветник. Важно е и заедно да следите състоянието на пазара за цени и промени в лихви на банкови кредити (в случай, че ще теглите такъв). За 2016, банкерите предупредиха, че лихвите по кредитите ще скочат с няколко процентни пункта, което показва раздвижване на пазара на имоти.

3. Изисквайте от брокера си актуална онлайн проверка

Повечето професионални брокери имат достъп до електронен регистър, в който се отбелязват ежечасово всички промени по имотните партиди. Ваденето на “Удостоверение за тежести” от Агенцията по впиванията, често ни дава не много актуална информация защото обикновенно показва данни от преди 4-5 дни, докато онлайн регистъра е актуален по часове. Затова от Home2U съветват своите клиенти да изискват тази информация отново от своя личен, доверен брокер.

4. Обмислете всички разходи

След първоначалната вноска за собствено жилище следват и много други разходи, които трябва добре да се оптимизират, за да не ни излезе твърде скъпа мечтата за нов дом. Избирайте с дългосрочен и практически подход. Предпочитайте ново строителство, но не твърде ново, както и хоризонтална отоплителна система. Така гарантирано ще намалите разходите си за енергия в последствие. Енергийната ефективност е ключова тема при покупка и ще я развием в следваща наша публикация.Не забравяйте и за таксите по самата сделка на покупко-продажба. Изисквайте от брокера си подробна разбивка за всички съпътстващи разноски и данъци. Той най-вероятно би могъл да ви помогне с оптимизацията им, като договори отстъпка по нотариалните такси между вас и нотариуса. Подобна отсъпка достига до 1000лв, предупреждават ни от Home2U.

5. Проявете постоянство в комуникацията със своя брокер

Ние като експерти в консултирането на пазара за недвижими имоти, съветваме да имате отворена комуникация с брокера си. Той е ваш източник на важна информация и защитава интереса ви на пазара. Не спирайте да търсите заедно най-доброто.Ако по някаква причина усетите недоразумение в работата си заедно, обсъждете го открито. Това е важно за качеството на новото ви жилище!

 

Наши партньори