Агенция за недвижими Теменуга

Продажба и отдаване под наем на жилища, апартаменти, парцели, земеделски земи и други имоти в София и България

Пет причини заради които си струва да използваш брокер

Основният въпрос, както за продавач, така и за купувач, е дали има смисъл да се използват услугите на брокер; дали все още си заслужава да се платят тези няколко процента комисионна.

На теория – няма пречка да продадеш своя имот сам, нито да закупиш такъв без брокер. За много хора, обаче, това е една от най-големите финансови стъпки в техния живот.

Използването на професионалист в никакъв случай не е за пренебрегване. Клиентите разчитат на брокерите си, за да сключат по-изгодни сделки. Това, което понякога забравят, е, че брокерът е там и за да ги предпази от неизгодните решения.

1

Експерт-оценител: истинските професионалисти в недвижимите имоти често могат да определят ориентировъчно цената на един имот в минутата, в която пристъпят прага. Тези с много опит знаят и как се движат цените на имоти в същия район. Ако проверяваш сам информация в интернет, изводите, които ще направиш, са за средните цени, на които продавачите БИХА ИСКАЛИ да сключат сделка. Информацията, която реално ти е нужна, е средните цени, на които са СКЛЮЧЕНИ сделки. За съжаление, с последната не е лесно да се сдобиеш. А точно заради неправилно определената първоначална цена може да продадеш имота си на подпазарна такава. Парадоксално, но често срещана ситуация.

2

Удобство и спестяване на време и усилия Функцията на брокера на имоти е да бъде връзка между купувачи и продавачи всеки ден. Той има достъп до офертите на други професионалисти. Самият процес може да изглежда доста опростен и бърз, но всъщност крие доста подводни камъни. От една страна ще трябва да сте постоянно на линия за обаждания от потенциални клиенти, тъй като ако не реагирате достатъчно бързо, доста често те просто забравят за вас и се съсредоточават върху други продавачи. А може и да се окажете в неприятна ситуация ако сте си уговорили среща с клиент и бързате за дома си само, но откриете, че там няма никого.

3

Преговорите Доста хора вярват, че директните преговори между купувачи и продавачи са по-прозрачни и позволяват всяка страна да защити максимално своите интереси. За съжаление, тази комуникация не винаги е лесна. Сделката с имот е едно доста емоционално преживяване и за двете страни, което може да попречи на рационалния процес. На практика, твоето мнение може да съвпадне с това на продавача, но това не означава, че не би се засегнал на коментарите му относно интериорните решения, взети някога от неговата майка, например. Един брокер може доста по-лесно да изрази вашите притеснения. В ролята си на посредник, той е в по-добра позиция за договаряне на отстъпка в крайната цена, без да въвлича силни емоции в нея. Агентът на недвижими имоти би могъл да играе и „лошия” при преговори, за да предотврати директните негативни отношения между купувач и продавач.В такива ситуации може да гледате на брокер, както гледате на адвокат, който сте наели – той е там, за да защити вашите интереси и защото има повече опит и знания как да го направи.

4

Договорните отношения Веднъж взели решение за закупуване или продажба на имот, договорът по сделката има за цел да ви предпази и да ви даде възможност да се оттеглите в случай, че определени условия не са изпълнени. Опитният брокер може да изготви договор, който устройва вас, а не просто средностатистическия продавач или купувач на имоти в България. Нещо повече, агентът на недвижими имоти има професионален опит с най-разнообразни ситуации. Това е една сериозна причина за използване услугите на брокер в страни като САЩ, Германия, Австралия, Канада – държави с ясно изградена законова рамка за бизнеса, набор от правила и система за контрол, така и в България, където пълна законова база все още няма.

5

Не всеки може да спести пари Много хора отхвърлят брокерът на имоти в желанието си да спестят пари, но е важно да се отбележи, че не винаги и двете страни работят без брокер, следователно без комисионна. Например, ако продавате имот, вие вероятно ще го оцените на база сходни имоти в същия район. Много от тях, обаче, ще бъдат продадени с помощта на брокер, а част от тях няма да бъдат продадени на същата цена. Има и разходи по сделката, които често също се предоговарят. Един агент може да представи точна картина на тези разходи, както и да обоснове в кои случаи едната или другата страна ще ги поеме.

Доста хора продават своя имот сами. Мнозина закупуват имоти сами. Някои успешно, други не толкова.

Повечето сайтове за имоти имат секции с въпроси, препълнени с питания на продавачи и купувачи, което идва да каже, че процесът явно не е чак толкова лесен, колкото изглежда първоначално. Шансът да се окажеш в заплетена ситуация не е съвсем пренебрежим.

Когато това се случи, достъпът до специалист може да бъде безценен.

 

Наши партньори